Dimni štapići koriste se u pčelarstvu kao gorivo za dimilice i sačinjeni su isključivo iz prirodnih materijala. Ugodna su mirisa a ono što je najvažnije neškodljivi su za pčele i pčelare.

Sastavni su dio suvremenog pčelarenja a možete ih naći u svakoj pčelarskoj trgovini u Hrvatskoj. Također, izvozimo ih još u Srbiju, Sloveniju, Bugarsku i Češku.

Cijenom su vrlo prihvatljivi i ekonomični.

Dimni štapići imaju velike prednosti nad materijalima kao što su gljive sa stabala, bambus, šišarke s borova, sintetički materijali, kartoni

Ovo su prednosti našeg proizvoda:

  1. Izrađeni su od prirodnih materijala
  2. Lako se pale
  3. Ne gase se dok ih vi ne poželite ugasiti
  4. Ugodna su mirisa

Jedan štapić u dimilici daje između 1-2 sata dima dok na štapiću može potrajati i do 4 sata.

Vrlo su male zapremine pa ne zahtijevaju veliki prostor za skladištenje a rok upotrebe je neograničen.

Potrebno je svega nekoliko minuta da bi dimni štapić bio spreman za uporabu. Prije nego pčelar započne pripremu alata i oblačenje zaštitne odjeće potrebno je samo odlomiti štapić ili dva, ovisno koliko želite dima. Ako je pregled kraći, dimni štapić možete i prepoloviti dok paljenje vršite sa krajnje sprešane strane.

Paljenje dimnih štapića vrši se jednostavno – s upaljačem ili šibicama. Dimni štapići vrlo se lako upale jer s obje strane pri vrhu koristimo petrolejsko mirisno ulje za lampe kako bi izbjegli trošenje vremena na sam postupak paljenja štapića.

Kada upalimo štapić ostavimo ga u plamenu 3-5 minuta a za to vrijeme možemo odjenuti zaštitnu odjeću i uzeti sav potreban alat za pregled košnice.

Kako 95% pčelara koristi pčelarske dimilice, za dimne štapiće potrebno je odabrati najmanju dimilicu i po mogućnosti uložak za nju jer tada će dimni štapić dulje dimiti.

Ostalih 5% pčelara, a to su najčešće oni stariji i iskusniji, ne koriste ništa osim malo dima. Za to je najbolje koristiti stalak za dimni štapić koji je jednostavan za korištenje a na kojem će štapić najduilje dimiti.

Najbolje vrijeme za ugasiti vrijeme je kada ugledamo bijeli pepeo na mjestu gdje je plamen.

Prilikom umetanja dimnog štapića u dimilicu potrebno je pripaziti da užareni vrh uvijek okrenemo prema gore.

Ako ste slijedili upute korištenja, vrijeme je da krenete na pčelinjak, uzmete dimni štapić i uživate prilikom pregleda.

Albert Einstein je jednom rekao: „Nestanu li pčele sa lica Zemlje, čovjeku kao vrsti neće preostati više od četiri godine života…“. Zato čuvajmo pčele i prirodu kako bi i sutrašnje generacije živjele a vama pčelarima želimo mednu i uspješnu svaku nadolazeću godinu.